El Congreso impedeix de nou jutjar crims amnistiats de Franco, com va fer el 2011

  Las Cortes Españolas en sessió del 19 de març de 2018, han rebutjat discutir la modificació de la llei d’Amnistia de 1977, reforma que pretenia es pogués jutjar els crims comesos per la dictadura franquista, ja que segons els promotors de la reforma, la Llei d’Amnistia ha estat una norma d’impunitat que ha impedit la investigació i l’enjudiciament, per part dels jutjats i tribunals, dels crims internacionals comesos pel règim dictatorial franquista. Una Llei d’Amnistia que equiparava els crims franquistes amb els dels lluitadors antifranquistes, al fer-ne igualment mereixedors d’exculpació ambdós tipus de delicte, i impedint que es perseguissin els crims de lesa humanitat, de guerra i de genocidi, comesos en la dictadura. Una veritable Llei de Punt Final, com l’aprovada a l’Argentina en el 1986, que fou anul·lada en el 2005, mentre a l’Estat Espanyol, en plena democràcia, segueix vigent i emparant els crims franquistes.

  ■ D. PORTABELLA (Diari Avui)
  La llei d’amnistia del 1977 és el dic de contenció que la justícia invoca a l’hora de renunciar a investigar i jutjar els crims del franquisme i el Congreso no vol esquerdar aquest dic tant si a La Moncloa hi governa el PSOE com si ho fa el PP.

  Es tractava d’una proposta a favor de modificar la llei d’amnistia del 1977 per “revertir la impunitat“ i que es puguin jutjar a l’Estat espanyol els crims de la dictadura, com va intentar fer el jutge Baltasar Garzón.

  El debat d’ahir reprenia el del 19 de juliol del 2011, quan Francisco Jorquera (BNG) va denunciar l’ús “pervers” de l’amnistia en una iniciativa similar i que no va prosperar pel vet del PSOE, el PP i CiU. ■

   

1 thought on “El Congreso impedeix de nou jutjar crims amnistiats de Franco, com va fer el 2011

Comments are closed.