Presentació de la reproducció de l’entrevista a Haydée Faimberg

  Publicat a Intercanvis papers de psicoanàlisi, núm. 31, p.57

  Quan el juny de 2013 vaig demanar a la Dra. Haydée Faimberg de fer una entrevista per a publicar a la revista que teniu a les mans, molt amablement ens va remetre a la que havia fet el juliol del 2008, tot considerant que era molt complerta i per tal d’evitar repeticions.

  Haydée Faimberg és analista amb funció didàctica de la Société Psychanalytique de Paris i de l’Asociación Psicoanalítica Argentina, i treballa des de fa molts anys a París. Presideix el fòrum sobre problemes clínics de la Federació Europea de Psicoanàlisi i des del 1993 és copresidenta del col·loqui clínic anual franco-britànic. Al 2005 va rebre el premi internacional Haskell F. Norman a «l’excel·lència en l’àmbit clínic, teòric i docent».

  Des de fa anys, els psicoanalistes que treballem en la recerca Trauma i Transmissió (www.fccsm.net), i que hem pogut supervisar amb la Dra. Faimberg casos de desemparament com a conseqüència de catàstrofes socials, hem estat molt interessats pel seu treball sobre El telescopaje de generaciones (a la escucha de los lazos narcisistas entre generaciones) (2006).

  Aquest llibre condensa 24 anys dels seus treballs escrits. Planteja una perspectiva molt original a propòsit de la transmissió de vincles narcisistes entre generacions. Aborda diversos tipus d’objectes «invisibles» i de discursos «inaudibles».
  Precisament perquè la transmissió entre generacions acostuma a ser un dels objectes «invisibles» en psicoanàlisi.

  Les investigacions i les il·lustracions clíniques que ens aporta defineixen un tipus d’identificació narcisista inconscient alienant en què hi trobarem tres generacions condensades, «telescopades».

  «Escoltar l’escolta del pacient» s’ha convertit en el leitmotiv de la investigació teòrica i clínica d’aquesta autora: cercar preguntes adequades per escoltar allò que ens diu el pacient i el que no pot dir; allò que nosaltres, analistes, escoltem i no podem escoltar; allò que no pot ser dit però insisteix com a repetició. Escoltar, el telescopatge de generacions. Escoltar sovint, doncs, patologies del desemparament.

  En la introducció del llibre, Haydée Faimberg diu que considera que aquest llibre és la seva pròpia «caza del Snark». També diu (com a acudit) que qui no recordi de quina classe d’objecte és l’Snark i de quina manera es pot caçar, cal que llegeixi el capítol 11, que precisament es diu «The Snark was a Boojum», i acaba dient el següent «recomano que llegeixin aquest capítol perquè entre d’altres “instructives lliçons” es pot veure també l’important rol que ha jugat el “nonsense” que revela l’existència d’un altre tipus de lògica, la lògica de l’inconscient i la seva marca, la seva “trade mark” que és l’humor».

   

  En el moment de l’aparició d’aquesta revista la Dra. Haydée Faimberg acabava de rebre el premi a la seva contribució en el camp de la psicoanàlisi Mary S. Sigourney Award Trust, 2013.

   

  Bibliografia

  Faimberg, H. (2006). El telescopaje de generaciones: a la escucha de los lazos narcisistas entre generaciones. Buenos Aires: Amorrortu ed.

   

  Enllaços

  Consoli, G., Jaroslavsky, E. (2008). Reproducció de l’entrevista a Haydée Faimberg. Revista Intercanvis, núm. 31, pp.58-68. Reproducción autorizada por la revista Psicoanálisis e Intersubjetividad.

  Lleguir l’entrevista aquí