Audio entrevista a dues ex-internadas en el Patronato de Protección a la Mujer

El Patronato de Protección a la Mujer fou una institució franquista que es va reinstaurà el 1941, doncs la República l’havia abolit, per a vetllar per les dones esgarriades o en risc d’esgarriar-se. Va privar de llibertat a milers de noies joves fins ben entrada la democràcia. En els reformatoris dependents del Patronato es va tancar, sense haver comès cap delicte, a joves considerades díscoles, desobedients o promíscues; a noies que escapaven a la ciutat fugint de la misèria dels seus pobles o de la brutalitat dels seus pares o a menors d’edat que es quedaven embarassades. En molts casos l’ingrés era sol·licitat pels propis pares, sota influència dels capellans. També se l’ha relacionat amb la trama de bebès robats. Després de molts anys silenciades, en els darrers anys antigues internes han començat a denunciar aquesta institució i la repressió que hi van patir.

Audio entrevista

Josefina Altés entrevista a Mariona Roca, Maria Forns i Anna Miñarro
D’esquerra a dreta: Josefina Altés, Mariona Roca, Maria Forns i Anna Miñarro

Gracienques

Programa dirigit i presentat per Josefina Altés en què entrevistem dones de Gràcia, que han destacat en diferents àmbits, amb l’objectiu de conèixer en profunditat la seva vida. Avui amb Ana Miñarro, Mariona Roca i Maria Forns. https://www.enacast.com/radiogracia/programs/gracienques/radiogracia_podcast_2729

JOSEFINA:

Gràcies Anna Miñarro, per presentar-me a la Mariona i a la Maria. Gràcies a totes dues per explicar en el programa GRACIENQUES de ràdio Gràcia la vostra experiència com a represaliades del franquisme. Algú hauria de demanar-vos perdó.

ANNA:

Gràcies a tu per haver-los-hi donat l’espai a la ràdio, per posar paraules al seu patiment, maltractament i repressió que varen patir quan eren adolescents per part d’institucions religioses.