Un any de restriccions i de distanciament social: què passarà quan tot s’acabi?

Pel que fa a un suposat període post pandèmic de dispendi econòmic i de disbauxa, Anna Miñarro, psicòloga clínica especialitzada en experiències traumàtiques, posa èmfasi en l’ampli ventall de realitats: “S’han produït tantes circumstàncies com persones, i des del meu ofici, des de la salut mental, hem pogut escoltar moltes situacions diferents i moltes situacions límits”, afirma.

Tal i com explica la psicòloga, la pandèmia té “un biaix claríssimament social”. Miñarro parla de les àvies de l’Eixample barceloní sense recursos i sense capacitat per demanar ajuda; de les persones en situació de precarietat laboral, com les treballadores del sector de la neteja; totes les persones que han vist rescindits els seus contractes; les dones que han patit violència masclista; els menors estrangers no acompanyats que viuen sota tutela de la DGAIA i que sovint estan abocats a la marginalitat; les persones sense llar, i un llarg etcètera. “No m’imagino que quan s’acabi tot això entrin en una situació de disbauxa”, afirma la psicòloga.

És per això, que Miñarro explica que aquesta disbauxa podria estar centrada en un grup petit. “Sí que és cert que un sector de la població blanca i de classe mitja, que ha tingut totes les necessitats bàsiques cobertes, quan es pugui possiblement surti a comprar, mengi a restaurants i vagi a festes”, afirma. Miñarro posa l’exemple de la festa que la setmana passada va tenir lloc en una masia a Dosrius, amb més d’un centenar de persones: “Segurament no eren treballadores de la llar, sinó que eren cent persones d’una classe social determinada”.

Un període d’explosió social i de dispendi economic
Pablo Galindo, professor titular de Sociologia a la Universitat de Granada

Sexualitat en temps de pandèmia
Mireia Muñoz, psicòloga, sexòloga i terapeuta de parelles

Una qüestió de classe
Anna Miñarro, psicòloga clínica especialitzada en experiències traumàtiques

Mirar més enllà dels efectes immediats
Alberto del Campo, antropòleg