México, 8 mayo: presentación libro de Miquel Bassols Autoritarismo y Psicoanálisis

Presentación digital del libro “Autoridad y autoritarismo”, de Miquel Bassols, una mirada psicoanalítica a derivas autoritarias como la del Estado español. Ponentes:
Miquel Bassols, psicoanalista
Anna Miñarro, psicoanalista
Mireia Zapata, psicoanalista

8 Mayo 12:30h MEX 19:30h CAT

Autoritat i autoritarisme
Una lectura des de la psicoanàlisi

Miquel Bassols i Puig

Miquel Bassols és psicoanalista a Barcelona, membre de l’Association Mondiale de Psychanalyse, de la qual ha estat president durant el període 2014-2018. Doctorat pel Département de Psychanalyse de l’Université Paris 8, amb la tesi ‘L’amour, la parole et la lettre chez Raymond Lulle’. És autor de ‘La psicoanàlisi explicada als mitjans de comunicació’ (1997), ‘Llull con Lacan’ (2010), ‘Lecturas de la página en blanco’ (2011), ‘Lo femenino, entre centro y ausencia’ (2017), ‘Una política para erizos y otras herejías psicoanalíticas’ (2019). Actualment impulsa la xarxa Zadig a Catalunya amb l’edició de ‘Ciutat de les Lletres’, lloc web dedicat a l’extensió de la psicoanàlisi en el camp de la política.

Vilaweb 23-11-2020:

Miquel Bassols, en un llibre sorprenent que acaba de publicar la Universitat de València, recupera Hannah Arendt per a explicar-nos que l’autoritat s’ha esfumat al món modern “i ha cedit pas a l’autoritarisme com una forma de poder que reprèn l’antiga confusió entre autoritat i tirania, entre poder legítim i violència”. L’antiga confusió entre autoritat i tirania, entre poder legítim i violència. Llegir-ho fa por, molta por. Però veure-ho plasmat en aquests terribles vídeos de l’incident de dissabte en fa molta més. (dins l’editorial d’en Partal “El silenci sobre el tret que dispara un agent de la policia de l’ajuntament d’Ada Colau”)

Punt Avui 28-12-2020:

EL QUE NO ES VEU
Miquel Bassols és psicoanalista i membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi, que va presidir del 2014 al 2018. És autor de molts llibres al voltant d’aquesta disciplina, que “no és només una pràctica terapèutica reduïda a la privacitat de la consulta del psicoanalista; és també i sobretot una posició ètica davant allò que ja Sigmund Freud va dir que era ‘el malestar de la civilització’i que Lacan va traduir en l’exigència, adreçada en primer lloc al psicoanalista, d’estar a l’altura de la subjectivitat de l’època”. En aquest llibre, investiga sobre l’autoritat i l’autoritarisme, un tema clau avui. (dins l’entrevista de Mireia Rourera “Miquel Bassols publica ‘Autoritat i autoritarisme. Una lectura des de la psicoanàlisi’ Publicacions Universitat de València”)