Sabates vermelles contra la violència masclista

82 dones assassinades durant 2018

Per denunciar els crims masclistes, omplim la web de sabates vermelles abandonades en la via pública, que simbolitzen l’absència.

Cada parell de sabates representa una dona víctima de violència masclista. El vermell representa la violència i el patiment, les sabates són la primera peça de vestir trobada en el lloc d’un crim de feminicidi.

Una dona assassinada no és una estadística, llegiu a continuació cada un dels noms de les dones assassinades en el 2018

Jénnifer Hernández Salas, 46 anys.

19/01/18. Los Realejos (Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias). Feminicidi íntim. Havia denunciat a la seva ex parella 11 dies abans de ser assassinada. Xifra oficial.

Celia R. A., 90 anys.

28/01/18. Mazarambroz (Toledo, Castilla-La Mancha). Feminicidi íntim. Enverinada pel seu marit a la residència d’avis en la que convivien. Xifra no oficial.

María del Pilar Cabrerizo López, 57 anys.

04/02/18. Guadix (Granada, Andalucía). Feminicidi íntim. Assassinada a cops de martell pel seu marit. Xifra oficial.

María Adela Fortes Molina, 44 anys.

12/02/18. La Viñuela (Málaga, Andalucía). Feminicidi íntim. Apunyalada 30 cops pel seu promès, que tenia sis denuncies de violència de gènere amb parelles anteriors. Xifra oficial.

María Paz Fernández Borrego, 43 anys.

07/03/18 (data en que es trobà el cadàver). Navia (Asturias). Feminicidi íntim. Havia desaparegut el 13 de febrer passat a Navia. Xifra oficial.

Dolores Vargas Silva, 41 anys.

24/03/2018. Toledo (Castilla-La Mancha). Feminicidi íntim. El cós de la dona es trobà en una voravia de l’Autovia A5, a l’altura de Santa Cruz de Retamar. Fou atropellada intencionalment i no accidentalment. Xifra oficial.

María del Carmen Ortega Segura, 49 anys.

30/03/2018. Albox (Almería-Andalucía). Feminicidi íntim. Assassinada per asfíxia per la seva exparella, M.P. de 38 anys. Deixa òrfena una nena menor d’edat. Xifra oficial.

Patricia Zurita Pérez, 40 anys.

09/04/18. Blanes (Girona, Catalunya). Feminicidi íntim. Dona apunyalada pel seu espòs, la parella estava en procés de divorci. La dona deixa orfe un menor de 10 anys d’edat tot i òrfena una nena de 17 anys, i havia criat un fill del seu espòs de 22 anys. Xifra oficial.

Doris Valenzuela Angulo, 39 anys.

11/04/2018. Murcia (Región de Murcia). Feminicidi íntim. La dona morí apunyalada per la seva parella, que fugí després del feminicidi fins ser detingut per la Policia. Deixa òrfenes dos dones de 20 i 18 anys i orfe un noi de 15 anys. Xifra oficial.

María José Bejarano Jiménez, 43 anys.

20/04/2018. Vitoria (Álava, País Basc). Feminicidi íntim. La dona fou degollada per la seva ex-parella. Deixa orfes una filla i un fill menors d’edat. Xifra oficial.

Silvia Plaza Martín, 34 anys.

29/04/2018. Burgos (Burgos, Castilla y León). Feminicidi íntim. La dona va morí després de rebre una pallissa de la seva ex-parella en les immediacions d’un bar en el barri de Gamonal. Xifra oficial.

María del Mar Contreras Chambó, 21 anys.

10/05/2018. Las Gabias (Granada, Andalucía). Feminicidi íntim. El promès de la víctima li va disparar amb una escopeta en el cap per darrera, en un polígon de tir. Xifra oficial.

María Soledad Álvarez Rodríguez, 49 anys.

08/06/18. Las Palmas de Gran Canaria (Gran Canaria, Islas Canarias). Feminicidi íntim. Van trobar-la morta els seus veïns després d’una deflagració de gas a casa seva a La Matula i presentava vàries ferides d’arma blanca assestades pel seu marit. Era mare de tres fills, deixa orfes dos menors d’edat. Xifra oficial.

Josefa Martínez Utrilla, 43 anys.

17/06/18. Guadahortuna (Granada, Andalucía). Feminicidi íntim. La dona va morir per la tarda a l’hospital, un dia després d’haver rebut dos trets, un al cap i l’altre en el tòrax, del seu marit, a la porta de l’habitatge familiar. La víctima tenia tres fills amb el feminicida, deixa òrfena una adolescent menor de edat. Xifra oficial.

Francisca de Jesús Pérez Ixcayau, 40 anys.

18/06/18. Badalona (Catalunya). Feminicidi íntim. L’assassí es va entregar a la Guàrdia Urbana de Badalona després de confessar que havia matat la seva parella. Xifra oficial.

María Magdalena Moreira Alonso, 47 anys.

18/06/18. O Porriño (Pontevedra, Galicia). Feminicidi íntim. El marit de 56 anys va disparar la seva dona i després es va suïcidar. Xifra oficial.

Raquel Díez Pérez, 37 anys.

25/06/18. Zaragoza (Aragón). Feminicidi íntim. Fou estrangulada per la seva parella de 39 anys. La dona deixa òrfena una filla de 9 anys. Xifra oficial.

Martha Josefina Arzamendia de Acuña, 37 anys.

5/07/18. Madrid (Comunidad de Madrid). Feminicidi íntim. La dona fou estrangulada amb un cable per la seva ex-parella, que va apallissar-la abans d’assassinar-la i després va penjar-la del sostre. L’home tenia una ordre d’allunyament en vigor. Xifra oficial.

María Isabel Fuente Antuña, 84 anys.

6/07/18. La Felguera (Asturias). Feminicidi íntim. La dona fou degollada pel seu marit, que després es va suïcidar llançant-se per la finestra de l’habitatge familiar. Xifra oficial.

Cristina Marín, 24 anys.

7/07/2018. Lepe (Huelva, Andalucía). Feminicidi íntim. La dona havia denunciat la seva parella de la que estava en procés de ruptura. Fou apunyalada. L’home tenia una ordre d’allunyament en vigor. La jove deixa òrfenes a dos nenes de dos i tres anys. Xifra oficial.

Alí L., 49 anys.

9/07/18. Collado Villalba (Comunidad de Madrid). Feminicidi íntim. La dona fou assassinada a cops per la seva parella, a una plaça del poble. Xifra oficial.

María Judith Martins Alves, 57 anys.

18/07/18. A Coruña (Galicia). Feminicidi íntim. La dona fou degollada amb un arma blanca pel seu marit, que confessà els fets. Xifra oficial.

María Isabel Alonso López, 63 anys.

24/07/18. Astorga (León, Castilla i León). Feminicidi íntim. Assassinada per dos trets a mans de la seva parella, un policia nacional retirat amb el que tenia dos fills i estaven en procés de separació. També va ser ferit un veí que es troba fora de perill. Xifra oficial.

Mari Paz Martínez, 78 anys.

06/08/18. Barcelona (Catalunya). Feminicidi íntim. La dona fou apunyalada pel seu marit de 82 anys. Xifra oficial.

Leyre González Justo, 21 anys.

14/08/2018. Dúrcal, Granada (Andalucía). Feminicidi íntim. La jove fou apunyalada per la seva parella, que l’abandonà en un centre de salut i es va fugar. Els metges no van poder fer res per salvar la vida de la jove. L’home de 39 anys fou detingut posteriorment. La dona deixa orfe a un fill petit. Xifra oficial.

Ana Belén Varela Ordóñez, 50 anys.

19/08/2018. Cabana de Bergantiños (A Coruña, Galicia). Feminicidi íntim. El seu marit va disparar-li dos trets per l’esquena amb una escopeta. El crim es va cometre a l’habitatge familiar i davant dels fills de 27 i 23 anys. La parella estava en procés de divorcio. Xifra oficial.

María Estela Izaguirre, 35 anys.

23/08/18. Nou Barris (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. El seu promès l’apunyalà a la matinada i una companya de pis avisà als Mossos d’Esquadra que van trobar-la ferida de gravetat en el domicili de la víctima. La dona fou traslladada a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on finalment morí al migdia. El feminicida fou detingut i passà a disposició judicial per un delito d’homicidi. Xifra oficial.

María Estela Izaguirre, 35 anys.

25/08/18. N.B., 37 anys. Huarte (Pamplona, Navarra). Feminicidi íntim. El seu marit va apallissar-la a l’habitatge familiar, ocasionant-li lesions en els braços i punys. Fou traslladada a la U.C.I de l’Hospital però va morir el dia següent. Segons la Policia Foral, el marit tenia dos antecedents policials per un delicte de maltractament sobre la dona. Xifra oficial.

Ivanka Petrova, 60 anys.

27/08/18. Orihuela (Alicante, Valencia). Feminicidi íntim. La dona fou estrangulada per la seva parella de 57 anys a l’habitatge familiar. L’home va telefonar a les 7.45 hores al 112 per confessar que havia matat la seva parella. Xifra oficial.

María Dolores Mínguez Herrero, 68 anys.

06/09/18. Zaragoza (Zaragoza, Aragón). Feminicidi íntim. Assassinada pel seu marit de 67 anys, que l’apunyalà i després es suïcidà. Deixa òrfenes dos filles dones. Xifra oficial.

Eva Bou F., 35 anys.

08/09/18 (data en que es trobà el cadàver). Borriol (Castelló, Comunitat Valenciana). Feminicidi íntim. Assassinada per la seva parella sentimental, que està en parador desconegut. Deixa orfe un fill menor de edat. Xifra oficial.

Yésica Menéndez, 29 anys.

10/09/18. La Caridad (El Franco, Asturias). Feminicidi íntim. Fou assassinada amb un arma blanca pel seu marit de 51 anys, que després es va suïcidar en el domicili. Deixa orfes dos fills menors que es trobaven a l’habitatge en el moment del succés. Xifra oficial.

Jhoesther López, de 32 anys.

10/09/18. Villaverde (Madrid, Comunidad de Madrid). Feminicidi íntim. Fou assassinada amb un arma blanca per la seva ex-parella de 40 anys, que va clavar-li cinc punyalades, tres d’elles en el tòrax, una en el coll i una altra en una mà. Xifra oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 71 anys.

15/09/18. Barcelona (Barcelona, Catalunya). Feminicidi íntim. Fou assassinada pel seu marit de 81 anys amb un bat de beisbol, que després es suïcidà ingerint pastilles. Xifra oficial.

Sara María de los Ángeles Egea Jiménez, 40 anys.

21/09/2018. Úbeda (Jaén, Andalucía). Feminicidi íntim. La dona fou assassinada per la seva parella de 51 anys, a la que havia denunciat per maltractament. Deixa orfes a tres fills menors d’edat. Xifra oficial.

Nuria Alonso Mesa, 39 anys.

25/09/18. Maracena (Granada, Andalucía). Feminicidi íntim. Apunyalada per la seva parella de 49 anys, de la que estava en tràmit de divorci. Deixa orfe a un fill de 12 anys. Xifra oficial.

Maguette Mbeugou, 25 anys.

25/09/18. Bilbao (Bizkaia, Euskadi). Feminicidi íntim. La policia trobà la dona degollada en el seu domicili amb les seves dues filles menors al costat del cadàver. Fou assassinada per la seva parella, que fugí però fou detingut posteriorment. L’home havia estat denunciat per maltractament. La dona deixa òrfenes a dos nenes menors d’edat. Xifra oficial.

María Manuela (Manoli) Castillo S. 46 anys.

27/09/18. Torrox (Málaga, Andalucía). Feminicidi íntim. Fou assassinada amb una desena de punyalades clavades presumptament per la seva parella. Havia estat víctima de maltractament per part de dos homes, que tenien ordres d’allunyament de la víctima. Xifra oficial.

Anna María Giménez Martínez, 48 anys.

06/10/18. Sant Joan Les Fonts (Girona, Catalunya). Feminicidi íntim. L’ex-marit va disparar-li amb una escopeta en el carrer quan la dona havia sortit a passejar amb les seves dues filles. El feminicida en la seva fugida després de cometre el Feminicidi, atropellà a la filla major d’ambdós, de 20 anys, que fou hospitalitzada en estat greu. L’ex-marit tenia denuncies prèvies i una ordre d’allunyament en vigor. Xifra oficial.

Aicha B., 30 anys.

27/09/18 (data en que es trobà el cadàver). Gádor (Almería, Andalucía). Feminicidi íntim. El seu cadàver es trobà en un abocador a Gádor pels treballadors de la instal•lació i la investigació posterior va determinar que era una dona prostituïda per la seva parella. L’11 de octubre de 2018 la policia va detenir la parella de la víctima, de 30 anys i proxeneta, com autor del Feminicidi per asfixia. Deixa òrfenes a quatre nenes menors. Xifra oficial.

Elena L. R., 35 anys.

10/02/18. Torredembarra (Tarragona, Catalunya). Feminicidi íntim. La dona va morir per un tret en el tòrax a mans de la seva parella, que declarà que fou “accidental”. A l’espera de com avanci el procés judicial, de moment l’hem classificat com feminicidi íntim. Xifra no oficial.

Paula Teresa Martín, 32 anys.

16/07/18. La Orotava (Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias). Feminicidi íntim. Fou estrangulada pel seu marit. Deixa orfe un fill de 12 anys. Xifra no oficial.

María José Pallarés, 67 anys.

12/10/18. Córdoba (Córdoba, Andalucía). Feminicidi íntim. El seu marit de 70 anys confessà l’assassinat de la seva esposa suposadament d’un cop en el cap i que havia tirat el cos en una zona pantanosa de Córdoba. La víctima l’havien trobat amb senyals de violència unes hores abans. Tenia posada una bossa en el cap i els peus lligats. No consten denuncies prèvies per maltractaments. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 42 anys.

12/03/18 (data en que es trobà el cadàver). Alcalá de Henares (Comunidad de Madrid). Feminicidi no íntim. La dona fou estrangulada per un home detingut per la policia el juliol de 2018. Segons la informació publicada en premsa l’home havia mantingut relacions sexuals amb la víctima, l’assassinà y li robà dos mòbils i altres objectes personals. Xifra no oficial.

África Elena Moreno, 58 anys.

28/03/2018. Alacant. Feminicidi no íntim. La dona fou assassinada amb una quarantena de punyalades per un home veí de la mare de la víctima. Ha estat detingut Raul M. que ja tenia antecedents, entre ells per un delicte contra la integritat física, segons fonts pròximes a la investigació policial. Xifra no oficial.

Leticia Rosino Andrés, 33 anys.

03/05/2018. Castrogonzalo (Zamora, Castilla y León). Feminicidi no íntim (per intent d’agressió sexual). L’assassí és un adolescent de 16 anys, fill d’un pastor de 60 anys, que presumptament intentà violar-la però la dona es resistí i intentà escapolir-se, el jove l’atrapà i la matà a pedrades. Xifra no oficial.

Sophia Losche, 28 años.

21/06/18 (data en que es trobà el cadàver). Asparrena (Álava, País Vasco). Feminicidi no íntim. La seva família denuncià la seva desaparició el divendres 15 de juny. El seu cos sense vida, parcialment calcinat i amb signes de violència es trobà en una gasolinera d’Asparrena després de la detenció d’un camioner que confessà que l’havia matat. Xifra no oficial.

Sacramento Martínez T., 71 anys.

31/01/18. Valladolid (Valladolid, Castilla y León). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill. Xifra no oficial.

Manela Quesada Soto, 56 anys.

17/03/18. Berga (Barcelona, Catalunya). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill. Xifra no oficial.

Carmen Nola Martín Merante, 59 anys.

23/03/2018. Arona (Tenerife, Canarias). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill en un triple crim, en el que també el victimari assassinà el seu pare i el seu avi matern. Xifra no oficial.

Antonia Parra Pérez, 56 anys.

27/03/18. Las Torres de Cotillas (Región de Murcia). Feminicidi familiar. Detingut com principal sospitós el seu fill gran. En el mateix crim, fou assassinat el fill petit d’Antonia, de 23 anys. Xifra no oficial.

Felisa Álvarez Navarro, 72 anys.

05/04/18. Sabadell (Barcelona, Catalunya). Feminicidi familiar. Fou apunyalada fins la mort pel seu gendre en el negoci familiar fundat per la víctima. Xifra no oficial.

Pilar Ovejas Sáinz, 72 anys.

18/04/18. Olite (Navarra). Feminicidi familiar. Assassinada juntament amb el seu marit pel seu fill amb una pistola utilitzada per sacrificar bestiar. Xifra no oficial.

Rosa Alonso, 81 anys.

19/04/18. Cáceres (Extremadura). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill. Xifra no oficial.

Florentina Jiménez, 69 anys.

20/04/18. Vitoria (Álava, País Basc). Feminicidi familiar. Assassinada juntament amb la seva filla María José pel seu gendre, que la ferí de gravetat i calà foc a la casa. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 64 anys.

06/05/18. Fuengirola (Málaga, Andalucía). Feminicidi familiar. Assassinada a punyalades pel seu fill de 38 anys. Xifra no oficial.

Mari Carmen Corona Rodriguez, 51 anys.

13/05/18. València (País Valencià). Feminicidi familiar. Assassinada a ganivetades pel seu fill, que també ferí al seu padrastre de 54 anys. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 69 anys.

30/05/18. Elx (Alacant, País Valencià). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 39 anys.

04/06/18. Albacete (Albacete, Castilla-La Mancha). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu ex-cunyat. Deixa òrfena una filla petita. Xifra no oficial.

Vanesa Santana Padilla, 21 anys.

04/06/18. Betancuria (Fuerteventura, Islas Canarias). Feminicidi familiar. Assassinada i agredida sexualment pel seu cosí, que ha estat detingut com autor del crim. Xifra no oficial.

Carmen Fernández, 64 anys.

31/08/18 (data en que es trobà el cadàver). Sils (Girona, Catalunya). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill de 43 anys, que confessà que l’havia ofegat el passat mes de novembre. La víctima fou trobada pels Mossos d’Esquadra embolicada en plàstics i en avançat estat de descomposició en una habitació del garatge de l’habitatge familiar. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 65 anys.

04/09/18. Barcelona (Barcelona, Catalunya). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill. Una testimoni avisà els Mossos d’Esquadra que havia vist un home empenyent al buit una dona des d’un pis del barri de Gràcia i un home de 32 anys fou detingut acusat de matar la seva mare tirant-la al buit des del seu pis. Xifra no oficial.

María Mainar G., 92 anys.

06/09/18. Zaragoza (Zaragoza, Aragón). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill de 67 anys. El cadàver es trobà en el pis de l’edifici on vivia també el seu fill, unes hores després de que aquest assassinés la seva esposa i es llancés al buit. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 69 anys.

15/09/18. Alacant (Alacant, País Valencià). Feminicidi familiar. Assassinada pel seu fill de 44 anys amb un ganivet de cuina a punyalades. El fill també assassinà al seu germà de 42 anys i al seu pare de 72 anys. Xifra no oficial.

María Dolores Sánchez García, 79 anys.

14/10/10. Las Palmas de Gran Canaria (Las Palmas, Canarias). Feminicidi familiar. El seu fill de 43 anys, ha estat imputat per homicidi per imprudència de la seva mare que patia una malaltia degenerativa que requeria importants cures, quan fou detingut per l’assassinat a cop de destral del seu pare de 72 anys. Xifra no oficial.

Acabada de néixer (nounada).

16/01/2018. Alhendín (Granada, Andalucía). Feminicidi infantil. Assassinada pel seu avi (també s’ha detingut a la mare de la nadó, tots dos acusats d’homicidi). Xifra no oficial.

Marina Gálvez, 8 anys.

20/03/2018. Getafe (Comunitat de Madrid). Feminicidi infantil. Assassinada pel seu pare. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 5 mesos.

27/05/2018. La Matanza de Acentejo (Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias). Feminicidi infantil. Assassinada per la parella de la mare. Xifra no oficial.

Laia Alsina López, 13 anys.

04/06/2018. Vilanova i la Geltrú (Barcelona, Catalunya). Feminicidi infantil. La seva família havia denunciat la desaparició de la nena el dilluns. Unes hores més tard fou trobada morta en el domicili d’un veí de la família de 42 anys que fou detingut i acusat de matar a la nena. Fou asfixiada i apunyalada. Xifra no oficial.

Miranda Rodríguez Martín, 5 anys.

16/07/2018 (data en que es trobà el cadàver). La Orotava (Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias). Feminicidi infantil. Assassinada junt a la seva mare i la seva germana de tres anys a mans del seu pare. Xifra no oficial.

Paula Rodríguez Martín, 3 anys.

16/07/2018 (data en que es trobà el cadàver). La Orotava (Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias). Feminicidi infantil. Assassinada junt a la seva mare i la seva germana de cinc anys a mans del seu pare. Xifra no oficial.

Martina Carrascosa, 3 anys.

25/09/2018. Castelló (Castelló, País Valencià). Feminicidi infantil. Assassinada pel seu pare de 48 anys. Les menors, de 3 i 6 anys d’edat, foren apunyalades pel seu pare a la matinada. Estava en procés de divorci de la mare de les nenes i l’havien denunciat dues vegades per violència de gènere. Xifra oficial.

Nerea Carrascosa, 6 anys.

25/09/2018. Castelló (Castelló, País Valencià). Feminicidi infantil. Assassinada pel seu pare de 48 anys. Les menors, de 3 i 6 anys d’edat, foren apunyalades pel seu pare a la matinada. Estava en procés de divorci de la mare de les nenes i l’havien denunciat dues vegades per violència de gènere. Xifra oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 6 anys.

09/10/2018. Málaga (Málaga, Andalucía). Feminicidi infantil. La nena fou llançada des d’un sisè pis per un amic del seus pares, de 50 anys d’edat que patia un trastorn mental. Xifra no oficial.

Laura Elizabeth S. M., 27 anys.

26/01/18. Madrid (Madrid, Comunidad de Madrid). Feminicidi per prostitució. Xifra no oficial.

N.A., 48 anys.

31/03/18. Roquetas de Mar (Almería, Andalucía). Feminicidi per prostitució. Fou trobada morta amb signes de violència per la companya de pis. A l’octubre s’ha detingut un home de 34 anys com presumpte autor del crim. Xifra no oficial.

Cris Mairi Pineda Ferran, 30 anys.

10/01/18. Madrid (Madrid, Comunidad de Madrid). Feminicidi/Assassinat sense dades suficients. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 48 anys.

07/03/18. Almería (Andalucía). Feminicidi/Assassinat sense dades suficients. La dona va patir una mort violenta per asfixia. Fou detingut com presumpte autor J.C.P.L., de 40 anys d’edat, que visitava freqüentment el lloc del crim. A l’espera de com avanci el procés judicial, de moment l’hem classificat com un cas sense informació suficient. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 45 anys (aprox.).

25/03/18. Tarragona (Catalunya). Feminicidi/Assassinat sense dades suficients. La dona patí una mort violenta per asfíxia. Detingut com presumpte autor un home d’uns 30 anys d’edat. A l’espera de com avanci el procés judicial, de moment l’hem classificat com un cas sense informació suficient. Xifra no oficial.

Mercedes Martín Ayuso, 42 anys.

04/05/18. Las Ventas de Retamosa (Toledo, Castilla-La Mancha). Feminicidi/Assassinat sense dades suficients. La dona fou tirotejada per un home quan es dirigia a deixar el seu fill al col·legi, el nen de 12 anys resultà ferit però la seva vida no corre perill. Fins el moment no hi ha confirmació de la relació del victimari amb la víctima. En un principi es sospità d’un ex-marit amb antecedents per maltractaments però es descartà. A l’espera de com avanci el procés judicial, de moment l’hem classificat com un cas sense informació suficient. Deixa orfes a dos fills menors d’edat, un nen de 12 anys i una filla de 16. Xifra no oficial.

Nom i cognoms no coneguts, 84 anys.

26/08/18. Valle del Guadalhorse (Málaga, Andalucía). Feminicidi/Assassinat sense dades suficients. L’anciana fou assassinada a cops per un company de residència, un ancià de 89 anys que patia demència i brots d’agressivitat. Xifra no oficial.

Lucía Carpintero, 87 anys.

18/01/18. Bilbao (Bizkaia, Euskadi). Assassinat per violència juvenil. Xifra no oficial.

En investigació

Nom i cognoms no coneguts, 43 anys.

01/04/2018. Montagut i Oix (Girona, Catalunya). Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per esbrinar les circumstàncies de la mort de la dona, que sortí d’acampada amb la parella i va acabar estimbada. L’home té antecedents per violència masclista amb una parella anterior.

 

font: feminicidio.net
actualitzat a 21 d’octubre 2018
Sabates vermelles és una idea de l’artista mexicana Elina Chauvet, una obra itinerant i col·lectiva d’art públic per denunciar la violència sobre les dones, els feminicidis i la impunitat en les desaparicions. L’obra s’ha replicat a l’Estat Espanyol i a Catalunya, els últims anys.