5 de febrer, Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

  En el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, la Generalitat de Catalunya vol agrair la solidaritat del poble de Prats de Molló que, en condicions mol difícils, va acollir, entre el 27 de gener i el 24 de març de 1939, milers de republicans que fugien de l’avanç de l’exèrcit franquista.

  Dimanche 11 Février – Prats de Molló

  Journée de l’exil et de la déportation. Hommage à la population de Prats qui a été très solidaire des républicains espagnols et catalans. Pose de plaques. Présentation de photos et de documents de l’exil. — a Prats-De-Mollo-La-Preste, Languedoc-Roussillon, France.

  El 5 de febrer de 1939, els màxims representants de les institucions republicanes catalanes i espanyoles van fugir pel Coll de Lli (La Vajol) juntament amb centenars de civils i militars

  En l’any 2017 el Govern va aprovar declarar el 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en memòria dels fets esdevinguts en tal data de l’any 1939; el 5 de febrer de 1939, els màxims representants de les institucions republicanes -el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República, Manuel Azaña, el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio-, van fugir pel Coll de Lli (La Vajol), camí de Les Illes, juntament amb centenars de civils, com el poeta Pere Quart o l’escriptora Mercè Rodoreda, i militars, la major part dels quals no van tornar mai més a casa seva.

  Camp de presoners de Prats de Molló Foto: Roger Violet/L’Ilustration