Benghozi a Barcelona

  Jornada
  “L’ATAC CONTRA ALLÒ HUMÀ”
  Una jornada de treball amb Pierre Benghozi

  Data:
  Dissabte, 1 d’octubre de 2011

  Lloc:
  Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya
  c/ Rocafort, 129
  08015 Barcelona

  Organitza:
  Fundació Congrés Català de Salut Mental
  Grup de treball TRAUMA I TRANSMISSIÓ

   

  Presentació

  “Tot allò que promou el desenvolupament de la cultura, treballa també contra la guerra”. (Carta de Sigmund Freud al professor Einstein sobre la violència i la guerra –1932-).

  “La tasca d’una crítica de la violència s’ha de definir en relació amb el dret i amb la justícia. La violència com a destrucció funda el dret i més tard genera els seus mecanismes de conservació”. (Walter Benjamin)

  La violència és la utilització d’una força de forma oberta o amagada, amb la finalitat d’obtenir d’una persona o d’un grup allò que no vol consentir lliurament. Implica la intenció de domini o de fer mal a la capacitat de pensar i, tal com la defineix J. Puget, es tracta d’un forma primitiva que té tendència a anul·lar el funcionament mental d’un altre i a imposar-li significats.

  La violència, és doncs, un fenomen relacional, on observem desemparament o/i impotència d’una banda i abús de força i poder de l’altre.

  Els professionals de la salut, la salut mental, els serveis socials, la infermeria, o l’ensenyament, fa anys que observem episodis de violència: a les aules, al carrer, en contra de les dones, a les famílies, a les institucions i des de l’Estat. És un fet complex, que ens preocupa quan observem que es converteix en una arma dels dominants envers els altres i, sobretot, quan la trobem tan diversificada.

  Sabem que “curar” la violència és una il·lusió, però cal ser imaginatiu i creatiu cada vegada, buscant eines que ens permetin desfer alguna cosa d’allò mortífer que ataca al pròpiament humà; com a única possibilitat de que l’experiència, en el nostre ofici, sigui profitosa, i d’aconseguir el seu caràcter inaudit i singular.

  Per això, a tots aquells/lles que tenim l’escolta en el centre de la nostre feina, us proposem trobar-nos per a compartir i fer un esforç d’elaboració sobre les diverses violències, i així abandonar l’ús estàtic dels diferents conceptes i elements que configuren el nucli dur de les teories, intentant posar en el centre l’anàlisi i el treball interdisciplinari.

   

  Conferenciants:

  Pierre Benghozi (París), psiquiatre infantil, psicoanalista i terapeuta familiar, és responsable de “l’unité clinique du lien” (Unitat Clínica del Vincle), assessor de la xarxa assistencial sobre “violència en perinatalitat i adolescència”, docent a la Universitat Paris XIII. Expert en temes de violència familiar i conjugal. És president de la commissió interministerial “Violència i camp social” del Consell Superior del Treball Social, Ministeri del Treball i de la Solidaritat de França. Membre del grup d’experts assessors del ministre de la Justícia sobre les qüestions de violència i autor de diversos llibres i publicacions sobre la seva especialitat.

  La seva conferència farà referència i vincle entre la violència familiar, la violència institucional , la violència d’estat i la catàstrofe social.

  I els tallers que es realitzaran a la tarda treballaran sobre aquest contingut.

   

  Maria Barbal, escriptora nascuda a Tremp, l’any 1949. Els pares provenien del Pallars Sobirà, on havien viscut els primers anys i la guerra civil espanyola. Els records d’aquella època han estat una herència, i també l’impuls literari primer.

  Els estudis i, en general, la vida a Barcelona li varen oferir la perspectiva sobre la seva comarca d’origen. A la capital, hi va viure la submissió de la llengua i la cultura catalanes durant la dictadura franquista. Amb el temps va esdevenir professora de Llengua i de Literatura. Ha escrit novel·les, Pedra de tartera, Càmfora, Carrer Bolívia, País íntim, i altres, llibres de contes com Ulleres de sol, i com la darrera obra publicada, La pressa del temps. Fa temps que es dedica tan sols a l’escriptura, ocasionalment a parlar-ne, i a difondre els llibres ja publicats per procurar mantenir-los vius.

   

  Programa

  Dissabte 1 d’octubre de 2011

  09.00 h Acollida i registre dels participants
  09.30 h Inauguració de la jornada
  Josep Vilajoana, Degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
  Josep Clusa, president de la Fundació Congrés Català de Salut Mental.
  Anna Miñarro, coordinadora del GT Trauma i Transmissió (FCCSM).
  10.00 h Benvinguda
  Maria Barbal, escriptora.
  10.30 h Conferència
  “L’atac contra allò humà: violència familiar, violència
  institucional, violència d’estat”. A càrrec de Pierre Benghozi,
  psiquiatre i psicoanalista (París).
  Presenta: Marc Walther del GT Trauma i Transmissió.
  12.00 h Pausa – Cafè
  12.30 h Debat
  14.00 h Fi de la sessió matinal
  16.00 h Tallers monogràfics
  Taller 1: “FAMILIA I TRANSMISSIÓ”.
  Taller 2: “VIOLÈNCIA DES DE I EN LA INSTITUCIÓ”.
  Taller 3: “VIOLÈNCIA D’ESTAT I CATASTROFE SOCIAL”.
  Taller 4. “VIOLÈNCIA cap a i des de la Infància i l’Adolescència”.
  Participaran en la coordinació dels tallers:
  Teresa Altimira, Anna Carrió, Lluís Isern, Fina Jonch, Anna
  Miñarro, Teresa Morandi, Maria V. Schwartz, Àngels Vives i
  Marc Walther.
  18.00 h Posada en comú
  19.00 h Fi de la jornada

   

   

  INFORMACIONS GENERALS

  Inscripcions:
  Places limitades.
  A la inscripció cal fer constar si es vol participar als tallers de la tarda, i si és així, especificar a quin.

   

  Secretaria Tècnica:
  Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM)
  Enric Granados, 116, 2n 1a
  08008 Barcelona
  Tel.: 93 238 62 47 – Fax: 93 218 36 65
  A/e: info@fccsm.net
  Web: www.fccsm.net

  Amb el suport de:
  Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya